"Learning is the discovery that something is possible."                                                                                                                    Fritz  Perls

 MATS SENNHED - HANDLEDNING OCH KONSULTATION

  

 

COACHING      HANDLEDNING     KONSULTATION

 


 Första sidan                     Mats Sennhed                     Coaching / Handledning / Konsultation                     Gestaltiskt perspektiv                     Kontakt                     Etiska riktlinjer


Etiska riktlinjer för yrkesmässig handledning

av Rani J Reismüller med tillägg av Mats Sennhed i kursiverad stil

Relationen handledare - handledd

1. Handledare och handledd är i en yrkesmässig relation, där den handleddes välbefinnande sätts i första hand.

2. Handledaren ska visa respekt för den handleddes önskemål, behov, val och gränser.

3. Handledarens mål ska vara att öka den handleddes medvetenhet, stödja yrkesmässig och personlig utveckling, ökad självständighet, och förmåga att ta eget ansvar.

4. Handledaren ska vara medveten om och ta hänsyn till den bindning som uppstår i relationen mellan handledare och handledd och undvika att utsätta den handledde för ekonomiskt beroende, eller beroende i form av köp eller tjänster. Handledaren ska undvika att relationen till den handledde utvecklas till nära vänskap eller familjär relation under den tid handledningen pågår. När handledaren upplever sig känslomässigt bunden till den handledde skall egen handledning sökas.

5. Sexuella anspelningar i form av kommentarer, gester eller fysisk kontakt som kan uppfattas som sexuella närmanden, får inte förekomma.

6. Handledaren skall vara medveten om när egna andra relationer och yttre åtaganden kommer i konflikt med den handleddes intresse. När en sådan konflikt uppstår, är det handledarens ansvar att värna om den handleddes integritet.

Kompetens

1. Handledaren skall alltid vara medveten om sin egen kompetensnivå. När handledaren inser sin begränsning ska handledaren konsultera en handledare eller kollega. Det kan också vara lämpligt att hänvisa den handledde till annan handledare.

2. Handledaren har ansvar för att underhålla sin personliga och yrkesmässiga utveckling genom regelbunden handledning, fortbildning och när så erfordras egen terapi.

3. När handledaren önskar använda speciell information om den handledde som han fått under förtroliga samtal, i ett föredrag eller skrift ska alltid den handleddes och uppdragsgivarens tillåtelse inhämtas och anonymiteten bevaras.

Sekretess

1. Handledaren har tystnadsplikt i sitt mellanhavande med den handledde. Detta gäller även gentemot kolleger. När handledaren tvivlar om gränserna för sekretessen ska handledaren söka egen handledning.

2. Handledaren ska alltid informera om att sekretessen kan brytas vid tillfällen då den handledde bedöms som farlig för sig själv eller omgivningen.

Ansvar

1. Handledare ska endast ta emot en handledd som hon/han har professionell kompetens att handleda.

2. Kontrakt med den handledde, alternativt med uppdragsgivaren, om den handledde och uppdragsgivaren inte är densamme - skriftligt eller muntligt - upprättas gällande avgift, tider, betalningsrutiner, ledigheter, avbokning från såväl handledaren som den handledda. Handledningstidens längd och avslut skall diskuteras och ömsesidigt godkännas. Handledningens innehållsramar och fokus ska diskuteras och ömsesidigt godkännas av handledare och uppdragsgivare.

3. Handledaren är ansvarig för att bibehålla gränssättande mellan handledaren och den handledde gällande yrkesmässig och social relation.

4. I händelse av personlig relation ska handledaren överväga sin professionella roll i sitt förhållande till den handledde.

5. Handledaren ska se till att den fysiska omgivningen runt den handledde är skyddad.

6. Handledaren ska teckna  en ansvarsförsäkring.

7. Anmälningsplikt finns vid uppdrag åt myndighet eller annan som i sin ordinarie verksamhet har anmälningsplikt.